En nem guide til at beregne arealet af en cirkel

Cirkel på tavle
En nem guide til at beregne arealet af en cirkel
Henrik Andersen
-
21/03/2023
-

At vide, hvordan man beregner arealet af en cirkel, er en vigtig færdighed for elever og studenter verden over, især når det kommer til matematik og naturvidenskabelige fag. Men hvis du er som de fleste elever, kan det at regne arealet af en cirkel ud være en smule forvirrende. Bare rolig – denne vejledning vil vise dig præcis, hvordan du finder arealet af en cirkel på ingen tid!

Beregning af arealet af en cirkel

Formlen til beregning af arealet af en cirkel er A = π * r * r. Det betyder, at du for at beregne arealet har brug for to oplysninger:

  1. Radius (r) som er afstanden fra cirklens centrum til dens kant
  2. Pi (π) er et konstant tal, der er lig med 3,14159

For at beregne arealet skal du blot gange pi gange radius i anden (r*r). Hvis din cirkel f.eks. har en radius på 5 enheder, så er A = π(5)2 = 78,53981634 kvadratiske enheder.

Beregning af omkredsen

Hvis du allerede kender omkredsen af din cirkel, kan du også bruge disse oplysninger til hurtigt at beregne dens areal. Formlen for omkreds er C = 2*π*r, hvilket betyder, at du for at beregne omkredsen har brug for to oplysninger:

  1. Pi (π)
  2. Radius

Hvis din cirkel f.eks. har en omkreds på 10 enheder, så er C = 2*π*(5) = 31,41592654 enheder. I dette tilfælde kan vi også løse r ved at dividere begge sider med 2*π; dette fortæller os, at r = 1 enhed (C/2*π).

Nu hvor vi har alle tre oplysninger – pi, radius og omkreds – kan vi sætte dem ind i vores oprindelige ligning og løse for A; det giver os A = π(1)2= 3,141592654 kvadratiske enheder.

Som du kan se af disse eksempler, er det ikke så svært at beregne cirklers areal. Du skal blot huske disse få enkle trin og formler: A = π*r*r og C = 2*π*r – og du vil nemt kunne finde en hvilken som helst cirkels areal! Med denne viden vil det være nemt for de fleste at finde arealet af en cirkel.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Svar på 3 spørgsmål om UNICEF og deltag i konkurrencen om et gavekort fra GoGift på 2.500 kr.
Test din viden her!